Klus een duurzame woning

schoonmaken

Van je woning een duurzame woning maken is niet moeilijk. Iedereen kan het! Lees verder en ontdek grote en kleine aanpassingen voor je woning waarmee je energie en dus geld bespaart. Goed voor jou en de planeet.

Energiezuinige huishoudelijke apparaten

Gebruik het liefst alleen nog maar zuinige elektrische apparaten in huis. Apparaten die ouder zijn dan 7-8 jaar zijn lang niet zo zuinig als de apparaten van nu. Door oude apparaten te vervangen door nieuwere, zuinigere exemplaren kun je flink besparen op energie en water. Dus hoe jonger het apparaat hoe zuiniger, maar ook hoe hoger de prijs. Komt het even niet uit om een nieuwe wasmachine of vriezer te kopen? Huur! Huishoudelijke apparaten zoals een vriezer huren is het alternatief voor kopen. Want als je huurt betaal je niet de hoge aanschafkosten en gebruik je snel een duurzaam apparaat. Hoeveel energie en water je uiteindelijk bespaart hangt ook af van je hoe je het apparaat gebruikt. Maar door zuinige apparaten bewust te gebruiken zal de energierekening in ieder geval niet stijgen.

Goed isolerende ramen

Een andere manier om je woning te verduurzamen is; betere isolatie via de ramen. Zo blijft de kou buiten en de warmte binnen. Hebben je huidige ramen dubbel of enkel glas? Dubbel glas is duurzamer dan enkel glas, maar laat toch beste veel koude lucht binnen. Het beste is HR++ of triple glas. HR++ glas bestaat uit een dubbele glasplaat met isolerend glas en een speciale coating. Dit isoleert beter dan ‘normaal’ dubbel glas. Triple glas lijkt erop, maar heeft 3 glasplaten in plaats van 2. Dit isoleert nóg beter. Afhankelijk van de plek van je woning; hoek, tussen of vrijstaand, of je enkel of dubbel glas hebt en of je kiest voor HR++ of triple glas, kun je honderden euro’s per jaar besparen aan stookkosten.

Slimme spouwmuurisolatie

Veel warmte gaat verloren via de muren. Zonde, want alle warmte die je woning binnenhoudt hoef je niet op te wekken. Gelukkig kun je warmte prima binnenhouden door goede spouwmuurisolatie. Bij aardig wat huizen in Nederland ontbreekt dit. Zeker bij huizen die voor 1980 zijn gebouwd. Check of jouw huis goede spouwmuurisolatie heeft. Voelt het vaak wat frisjes aan binnen? Grote kans dat spouwmuurisolatie ontbreekt of niet van goede kwaliteit is. Laat je goed adviseren door een expert over het type isolatiemateriaal en de kosten. Het is een eenmalige investering die je zeker de moeite waard is. Je woont niet alleen prettiger, maar het scheelt ook stoken met de bijbehorende kosten.

Duurzame verwarming

Gas is over een paar jaar volledig verdwenen in Nederland als verwarmingsbron. Waarom wachten? Begin nu al met duurzaam verwarmen en kies voor een zonneboiler of warmtepomp. Want hoe eerder, hoe duurzamer en hoe sneller jij ervan profiteert qua kosten. Want duurzaam verwarmen betekent geen hoge, traditionele stookkosten meer. Een zonneboiler haalt warmte direct uit de zon, een warmtepomp haalt het uit de buitenlucht, grondwater of bodem. Een zonneboiler heeft veel voordelen zoals geen CO2-uitstoot tijdens gebruik, een hoog rendement en verlaging van het gasverbruik. Voorwaarde is een zonrijke locatie en je hebt een cv-ketel nodig voor naverwarming. Een warmtepomp is goedkoop qua onderhoud, heel betrouwbaar en zorgt voor grote kostenbesparing m.b.t. gas. Om optimaal te genieten van een warmtepomp heeft je woning wel goede isolatie nodig. Je kunt de 2 ook combineren. Is er haast geen zon dan neemt de warmtepomp het werk over.

Refurbished spullen

Je hoeft lang niet alles nieuw te kopen. Door te kiezen voor tweedehands of refurbished spullen bespaar je geld. Ook is het milieuvriendelijker dan nieuw, omdat er bestaande spullen opnieuw gebruikt worden. Dit betekent; minder afval en minder nieuwproductie. Refurbished spullen zijn gebruikte producten van hooguit een paar jaar oud die volledig zijn nagekeken door experts, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Dit proces heeft refurbishen. Dit is een stuk betrouwbaarder dan tweedehands omdat je zeker weet dat je een goedwerkend product krijgt. Bij tweedehands moet je dit maar afwachten. Ook krijg je bij aankoop van refurbished spullen vaak nog 2 jaar garantie. Dit heb je niet met tweedehands. Er bestaan refurbished banken, tafels, maar ook koelkasten en stofzuigers. Met refurbished krijg je hoge kwaliteit voor een lage prijs. Refurbished producten raken steeds meer ‘in’, want meer mensen zien de noodzaak van minder afval en duurzaam wonen. Wil je het nóg voordeliger en duurzamer? Kies voor een refurbished bank, koelkast of stofzuiger huren.

 

Klus een duurzame woning
Schuiven naar boven