Duurzaam klussen doe je zo

Duurzaam klussen

Duurzaamheid is een topic dat elk jaar alleen maar belangrijker wordt. Veel mensen maar ook bedrijven kiezen daarom om hun huis duurzamer in te richten. Dit is beter voor het milieu omdat je door te verduurzamen veel energie kunt besparen. Daarnaast kan zo’n verbouwing op termijn ook veel geld schelen in je portemonnee. Maar het liefst wil je natuurlijk tijdens het verbouwproces het milieu ook sparen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je verbouwing milieuvriendelijker te laten verlopen.

Bouwbedrijf

De keuze van het bouwbedrijf kan bepalen wat de schade voor het milieu is van je verbouwing. Zo bestaat er een certificaat dat aantoont dat bouwbedrijven schade voor het milieu beperken. Dit certificaat heet ISO 14001 en toont ook aan dat de stakeholders van het bouwbedrijf op een duurzame manier te werk gaan. Je kan daarnaast ook bij je aannemer nagaan wat zij doen tijdens de verbouwing om impact voor het milieu te beperken.

Keuze voor materialen

Je verbouwing duurzamer laten verlopen hangt ook sterk samen met de materialen die je gebruikt. Kies voor natuurlijke materialen als hout in je huis en koop verf die voor lange tijd blijft zitten zodat je niet snel weer over hoeft te verven.

Afval scheiden

Tijdens een verbouwing komt er veel puin vrij. Zorg ervoor dat je de materialen goed afscheid en ze naar de juiste containers brengt op het afvalpunt. Voor vloeistoffen met giftige onderdelen er in kan je het beste op de verpakking kijken waar je deze kunt weggooien. Bekijk ook of je sommige afval misschien wel een nieuw leven kan geven. Van oude metalen kun je zelf een nieuwe lamp knutselen. Van houtrestanten bouw je gemakkelijk een opbergkistje of een leuk barretje voor aan het balkon. Wanneer je niet zo creatief bent kun je op internet genoeg inspiratie vinden voor het hergebruiken van materialen

Technologie

Door nieuwe technologieën kan je je huis duurzamer inrichten. Internet of Things is het begrip dat apparaten tegenwoordig met elkaar kunnen communiceren zonder tussenkomst van mensen. Zo zorgt een slimme energiemeter ervoor dat je meer inzicht krijgt in het verbruik binnen je huis. Daarnaast kan je met deze nieuwe technologieën bijvoorbeeld ook de verwarming uitzetten terwijl je niet thuis bent. Zo kan je toch weer mooi een steentje bijdragen aan een betere toekomst.

Duurzaam klussen doe je zo
Schuiven naar boven