Dit is hoe een lijnlaser werkt

Dit is hoe een lijnlaser werkt

Een lijnlaser is een instrument dat wordt gebruikt bij het nauwkeurig afmeten van dingen. Mensen die in de bouw werken, kunnen hier erg veel baat bij hebben. Er zijn verschillende soorten lijnlasers te krijgen op de markt. Zo bestaat er naast de welbekende rode laser ook een groene laser. Een groene lijnlaser kun je een stuk beter met je ogen zien dan een rode laser, waardoor het werken een stuk eenvoudiger wordt. In deze tekst zullen wij jou in het kort uitleggen wat een lijnlaser is, waar deze voor wordt gebruikt en hoe deze werkt.

De werking van een lijnlaser

Net als bij veel andere bouwlasers werkt een lijnlaser door het uitzenden van een laserlijn, een lichtbundel. Bij een lijnlaser kun je zelf instellen wat voor soort laser je wilt gebruiken. je hebt de keuze uit een horizontale lijn, een verticale lijn of beide. De laser geeft hoeken van precies negentig graden, waardoor het erg handig is voor klusjes waarbij je spullen moet ophangen in negentig graden. Elk type lijnlaser is weer net iets anders dan het andere type lijnlaser. je kunt daarom het beste van tevoren uitzoeken welke soorten lijnlasers er bestaan en wat de verschillen tussen deze soorten zijn. Dan zit er vast iets bij dat het beste past bij jouw type werkzaamheden.

Welke kleur lijnlaser moet jij nemen?

Zoals wij net al even kort benoemden, zijn er twee verschillende kleuren lijnlasers waar je uit kunt kiezen. Een rode of een groene laser. Het belangrijkste verschil tussen de twee kleuren is dus dat de groene beter te zien is voor mensen dan de rode. Als jij bij jouw werk veel werkzaamheden verricht in de buitenlucht of in ruimtes waar veel licht naar binnen valt, dan is een groene lijnlaser waarschijnlijk een betere optie voor jou dan de rode. Door minder goed zicht met een rode laser, maak je namelijk sneller fouten. Het materiaal dat wordt gebruikt voor groene lijnlasers is wel een stukje duurder dan het materiaal dat wordt gebruikt voor rode lasers. Je zal dan dus wel wat meer geld moeten besteden als jij een groene laser wilt aanschaffen. 

De voordelen van een zelfnivellerende laser

Een lijnlaser moet je precies waterpas zetten om er iets aan te hebben. Anders zijn je lijnen alsnog scheef en heb je niks aan je lijnlaser. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook zelfnivellerende lasers te krijgen. Hierbij zet de lijnlaser zichzelf al waterpas en hoef jij dat niet meer te doen. Dat scheelt natuurlijk aardig wat tijd en moeite. In principe hebben alle nieuwe lijnlasers al een ingebouwde zelf nivelleersysteem, maar het is wel van belang dat je dit voor het aanschaffen ook even goed controleert. het zou natuurlijk zonde zijn als achteraf blijkt dat je een miskoop hebt gedaan.

Dit is hoe een lijnlaser werkt
Schuiven naar boven