Alles over brandvertragend impregneren

brand

Brandveiligheid is een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Vrijwel dagelijks zien we wel weer bij het nieuws dat er weer een bedrijfspand in vlammen is opgegaan. Een veestal compleet afgebrand. En ook particuliere woningen zijn niet veilig genoeg vaak. Een van de beste manieren om de brandveiligheid van een woning of gebouw te verbeteren is brandvertragend impregneren.

Wat houdt dit precies in? Een gespecialiseerd bedrijf komt doorgaans bij je langs om een soort vloeistof te spuiten op materialen. Dit vloeistof zorgt ervoor dat het betreffende materiaal een stuk minder snel vlam kan vatten. En wanneer dit gebeurt, dat deze niet direct in vlammen opgaat of dat de brand zich snel kan verspreiden. Leken vrezen vaak dat het impregneren zorgt voor vlekken op de materialen waar het opgespoten wordt, of wellicht dat deze vloeistoffen schadelijk zijn voor milieu en gezondheid. Dat is geenszins het geval (bron).

brand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
In principe kunnen alle materialen wel geïmpregneerd worden. Denk aan hout, riet en stro. Maar ook textiel, karton, katoen en zelfs voor synthetische materialen zoals viscose is het mogelijk om deze brandvertragend te impregneren.

Hout is een materiaal soort die extra aandacht vereist. In vochtige ruimtes bijv. zal het standaard impregneermiddel niet voldoen (meer informatie). Houtmateriaal in de buitenlucht moet tevens behandeld worden om verwering te voorkomen.

Er zijn tegenwoordig speciale impregneer middelen voor vrijwel alle situaties. Er is zelfs een speciaal impregneer middel op de markt voor kerstversieringen zoals een kerstboom. Een andere situatie die waarvoor een impregneermiddel op maat is ontwikkeld is voor rieten daken. Met een behandeling van dit middel is de risico op brand voor vlieg vuur niet veel groter dan bij een traditioneel pannen dak. Kortom, op moment van schrijven zijn er voor vrijwel alle situaties en materialen wel impregneer oplossingen verkrijgbaar en er is dus geen excuus meer om niet te kiezen voor brandvertragend impregneren, zeker nu de brandveiligheid wetten strenger en strenger worden.

Alles over brandvertragend impregneren
Schuiven naar boven