Aandachtspunten voor het gebruik van een rolsteiger

steiger

Ben je eenmaal overtuigd dat een rolsteiger het ideale middel is op hoogte te kunnen werken? Het enige wat je dan nog rest is om daadwerkelijk een rolsteiger te kopen bij Rolsteiger.net. Bij het werken met een rolsteiger komen ook nog wat regels kijken. De regels omtrent het werken met een rolsteiger staan onder andere beschreven in het arbobesluit. Voor het werken op hoogte met een rolsteiger moet men in het bezit zijn van bepaalde steiger documenten en de opbouw moet worden uitgevoerd door mensen die hiervoor een opleiding of cursus hebben gevolgd.

Hoe stel je een rolsteiger stabiel op?

Wanneer je een rolsteiger gaat opbouwen is het belangrijk dat dit op een stabiele ondergrond gedaan wordt. Daarbij moeten ook de wieltjes van de rolsteiger op de rem worden gezet. Zo wordt de kans dat de rolsteiger in beweging komt geminimaliseerd. Om een rolsteiger snel en veilig op te bouwen moet dit met minimaal twee personen worden gedaan. Verder maken de lichte onderdelen van de rolsteiger het mogelijk om snel te kunnen opbouwen. Om de stabiliteit van de rolsteiger te verzekeren zal een rolsteiger uitgerust moeten worden met de speciaal daarvoor gemaakte stabilisatoren en uitzetpoten. Een laatste belangrijk punt bij het stabiel opstellen van een rolsteiger is het weer. Een rolsteiger mag namelijk niet met hoge windsnelheden worden opgebouwd of worden gebruikt. Dit omdat het de veiligheid van het personeel in gevaar kan brengen.

Veilig werken met een rolsteiger

Op het moment dat je weer aan de slag gaat met de rolsteiger kan het nooit kwaad om deze te controleren. Zijn de wielen nog op de rem en zijn alle onderdelen er nog goed uit? Op het moment dat er deuken of gaten in zetten moet deze namelijk worden vervangen. Daarnaast is een van de belangrijkste punten de valbeveiliging. Deze moet echt aanwezig zijn voordat je aan de slag gaat op de rolsteiger. Het niet aanwezig zijn van valbeveiliging is niet alleen gevaarlijk, maar kan je daarnaast ook nog een enorme boetes opleveren.

Aandachtspunten voor het gebruik van een rolsteiger
Schuiven naar boven