Waarom en waarvoor betaalt u hypotheek rentes

Waarom en waarvoor betaalt u hypotheek rentes

U heeft het vast en zeker al eens iemand horen zeggen dat de rente momenteel historisch laag is. Maar weet u ook wat er met de hypotheek rentes wordt bedoeld? Wanneer u een huis koopt sluit u een hypotheek af bij een hypotheekaanbieder. De rente die u vervolgens betaalt is een vergoeding voor de hypotheekaanbieder. De hoogte van dit bedrag hangt weer af van verschillende factoren, zo zijn er verschillende zaken die invloed hebben op de hoogte van deze kosten.

Factoren die invloed hebben op de hypotheek rentes

De opbouw van de hypotheek rentes wordt bepaald door verschillende variabelen. De volgende factoren hebben wij voor u op een rijtje gezet:

  1. De inkoopprijs van geld heeft invloed op uw hypotheek. De hypotheekaanbieder schiet als het ware het geld voor. Dit geld moet eerst bemachtigd worden door uw hypotheekaanbieder.
  2. In de meeste gevallen wordt risico-opslag alleen betaald wanneer u niet beschikt over een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze kosten worden door de hypotheekaanbieder berekend wanneer u als risico wordt gezien door de hypotheekaanbieder. Bij een NHG biedt u de hypotheekaanbieder garantie voor het afbetalen van de hypotheek,
  3. De administratiekosten die worden gemaakt bij het verstrekken van de hypotheek worden opgenomen in de rente.

Als koper heeft u ook nog invloed op het bedrag dat u uiteindelijk moet betalen. U kunt namelijk kiezen voor een vaste of een variabele vorm.

  1. Met een vaste vorm betaalt u over de gehele looptijd van uw hypotheek hetzelfde bedrag.
  2. Wanneer u kiest voor een variabele vorm, kan uw maandbedrag elke maand anders zijn.

Het is bij hypotheekaanbieders vaak mogelijk om nog over te stappen tussen deze twee type rentes.

Voordelen voor starters

Voor starters tussen de 18 en 35 jaar oud kan het kopen van een eerste huis goedkoper uitkomen. Met een startershypotheek hoeft u bij het kopen van uw eerste huis geen overdrachtsbelasting te betalen. Deze regeling is per 1 januari 2021 vervallen. Maar let op, per 1 april 2021 betaalt u wel 2% wanneer u bij het kopen van uw eerste huis een hypotheek aanvraagt vanaf € 400.000. Let dus goed op met het aanvragen van uw hypotheek, een klein detail kan namelijk veel uitmaken.

Waarom en waarvoor betaalt u hypotheek rentes
Schuiven naar boven