Materiaalkeuze voor je garagedeur

garagedeur

Een garagedeur moet niet alleen qua gebruik op je wensen aansluiten, maar ook qua uitstraling. Daarbij speelt het materiaal waarvan het deurblad is gemaakt, de kleur en eventueel een patroon een belangrijke rol.

Maar uit welke materiaalsoorten heb je een keuze bij het kopen van een garagedeur? En nog belangrijker: hoe kies je de juiste materiaalsoort? Deze vragen en nog meer beantwoorden we in dit artikel.

Kunststof garagedeuren

Net zoals kunststof kozijnen, zijn garagedeuren van kunststof onderhoudsvrij en duurzaam. Doordat kunststof in vele kleuren kan worden gespoten, is er altijd wel een garagedeur die past bij de uitstraling van je woning.

Houten garagedeuren

Een garagedeur van hout geeft je woning een landelijke uitstraling. Houten garagedeuren kom je dan ook met name tegen bij woningen waar veel hout in is verwerkt, of waar bijvoorbeeld een rieten dak op zit.

Hoewel hout een schitterende uitstraling aan je garage kan geven, is het van belang om te weten dat dat je het hout zo nu en dan moet verven en lakken, zodat het goed tegen de weersomstandigheden beschermd blijft.

Aluminium garagedeuren

Een garagedeur van aluminium is erg sterk en leverbaar in vele uitvoeringen. In vergelijking met garagedeuren die van kunststof zijn gemaakt, heeft aluminium meer onderhoud nodig. Het is dus maar net waar je voorkeur qua onderhoud van het deurblad naar uitgaat of je voor aluminium of kunststof kiest.

Waar moet je op letten bij de materiaalkeuze?

  •         Het onderhoud. Ben je iemand die het niet ziet zitten om eens in de paar jaar de garagedeur te verven en te lakken? Dan is een houten garagedeur niet de beste optie. Tenzij je natuurlijk besluit om het onderhoud uit te besteden.
  •         De patronen. Wil je dat de garagedeur een bijzonder patroon heeft, bijvoorbeeld een ruitenpatroon? Zoek dan eerst uit met welke materialen dit mogelijk is. Dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker.
  •         De vorm van het deurblad. Standaard zijn garagedeuren rechthoekig, maar er zijn ook mooie houten garagedeuren in de vorm van een boog leverbaar. De gewenste vorm kan dus ook invloed hebben op de materiaalkeuze.
  •         Niet iedere materiaalsoort is leverbaar is iedere kleur. Net zoals de vorm van het deurblad kan dus ook de gewenste kleur invloed hebben op de keuze voor een materiaalsoort.

Zijn er naast het materiaal nog andere aspecten om rekening mee te houden?

Jazeker. Naast het materiaal is het met name van belang om rekening te houden met de kantelrichting van de deur. Stel dat je de garage als parkeerplaats wilt gebruiken.

In dat geval is een deur die naar buiten toe open kantelt (zoals bijvoorbeeld openslaande garagedeuren of kanteldeuren voor garages) niet de beste keuze. Je kunt dan beter voor een deur kiezen die verticaal geopend wordt. Zoals sectionaaldeuren of roldeuren.

Een ander belangrijk aandachtspunt, vormt de veiligheid van de deur. Zijn de sloten goed bestand tegen een inbraak? Natuurlijk is ieder slot open te breken, maar goede sloten vertragen een inbraak en kunnen een afschrikwekkend effect op inbrekers hebben.

Tip: bezoek een aantal showrooms

Met de tips die we met je gedeeld hebben kom je al een heel eind om een goede keuze te kunnen maken voor het kopen van een garagedeur. Toch raden we je van harte aan om een aantal showrooms van garagedeur specialisten te bezoeken. Je kunt de deuren dan in het echt bekijken, aanraken en uitproberen. Op die manier ben je zeker van je zaak als je straks voor een bepaald type deur kiest. 

Materiaalkeuze voor je garagedeur
Schuiven naar boven