Wie op zoek gaat naar een goedkoper alternatief voor PIR-isolatie, komt meestal bij XPS of EPS uit. Deze materialen worden vaak in één adem genoemd en lijken dan ook relatief veel op elkaar. Ze bestaan uit dezelfde substantie en worden voor dezelfde constructies gebruikt. Maar wat is precies het verschil? Als je op zoek bent naar isolatiemateriaal, wil je natuurlijk weten of XPS of EPS voor jou de betere optie is. Hieronder leggen we daarom uit waarin XPS en EPS zich van elkaar onderscheiden!
Productie en structuur
XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, beter bekend als hardschuim. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. XPS en EPS worden dus beide van polystyreen gemaakt, maar anders geproduceerd. Voor XPS ondergaat polystyreen een zogenaamd extrusieproces. XPS-platen hebben daarom een gladde en gesloten structuur. Voor EPS wordt polystyreen verhit, waarna het uitzet en weer aan elkaar kleeft. EPS-platen hebben daarom een open en ongelijke structuur.
Isolatiewaarde
XPS en EPS bestaan allebei uit stilstaande lucht. Stilstaande lucht is een sterke isolator, dus beide materialen hebben een relatief goede isolatiewaarde. Toch heeft XPS een hogere isolatiewaarde dan EPS. XPS-platen hebben namelijk een gesloten structuur, waardoor de lucht niet weg kan. EPS-platen hebben een open structuur, waardoor er wel enige lucht ontsnapt. Dit verschil in isolatiewaarde heeft ook invloed op de prijs.
Toepassing
XPS en EPS worden vaak voor dezelfde soort constructies gebruikt: dakisolatie vanaf de buitenzijde en betonvloerisolatie, eventueel vanuit de kruipruimte. Soms is het ene materiaal echter meer geschikt dan het andere:
-
Bij krappe ruimtes
Heb je weinig ruimte in de constructie? Kies dan voor XPS. XPS isoleert beter dan EPS, waardoor je minder materiaal nodig hebt om een goede isolatiewaarde te bereiken. Om diezelfde isolatiewaarde met EPS te bereiken, dien je meerdere lagen over elkaar aan te brengen. In krappe constructies, zoals betonvloerisolatie vanuit de kruipruimte, is dat niet altijd mogelijk. In dat geval is XPS dus de betere keuze.
-
Bij een klein budget
Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe duurder het materiaal. XPS is daarom ook iets duurder dan EPS. Is je budget beperkt? Kies dan voor EPS, ook bij krappe ruimtes. De isolatiewaarde van je complete woning hangt namelijk niet van maar één constructie af. Als jouw betonvloer een iets minder goede isolatiewaarde heeft, kan dat met andere constructies gecompenseerd worden. Bereken daarom goed wat de complete isolatiewaarde van je woning moet zijn en baseer daar je keuze op!