Hoe huis duurzaam verlichten?

Iedereen is wel bekend met duurzame verlichting voor buiten, van die lampen met kleine zonnecellen waardoor ze opgeladen worden en van genoeg stroom worden voorzien om de tuin ’s avonds te verlichten. Binnen wil je natuurlijk ook het liefst duurzame verlichting, dit gaat jammer genoeg niet met zonnecellen zoals bij buitenlampen. Daarom geven wij jou hier 4 tips die je gemakkelijk uit kunt voeren. 

Tip 1: gebruik spaar- of ledlampen

Een van de meest logische dingen om te doen is het vervangen van gloeilampen door spaarlampen of ledlampen. Hoogstwaarschijnlijk heb je er nog maar een paar of wellicht helemaal geen meer in huis, maar een gloeilamp gebruikt nu eenmaal een stuk meer elektriciteit dan zijn moderne varianten. Wat je wel kan doen is de gloeilamp gebruiken op plekken waar ze maar gedurende een korte tijd branden, bijvoorbeeld in een trap- of kelderkast.

Tip 2: profiteer optimaal van daglicht

Het merendeel van de mensen heeft graag zoveel mogelijk licht in huis. Het mooiste licht dat je kan krijgen is geheel kosteloos, namelijk daglicht. Licht geeft energie en zorgt voor een ruimtelijk effect. In combinatie met lichte kleuren lijkt een kamer een stuk lichter en is het minder snel nodig om een lampje aan te doen.  

Tip 3: gebruik dimmers

Het gebruik van dimmers is ook zeker aan te raden. Door het gebruik van dimmers reduceer je de lichtsterkte waardoor ook het elektriciteitsverbruik daalt en de lamp een langere levensduur krijgt. Bijna alle ledlampen zijn geschikt voor het gebruik met een dimmer. Dus ben je op zoek naar duurzame verlichting? Overweeg dan de keuze voor duurzame verlichting in combinatie met een dimmer. 

Tip 4: doe lampen uit

Is er niemand in een ruimte, of verlaat je een kamer? Doe de verlichting uit. Het is iets waar je eigenlijk niet bij stilstaat, maar met een beetje extra bekommernis kan je zo een hoop energie besparen. Want wees eens eerlijk, wat heb je eraan om je licht te laten branden op de hal als je er maar een paar keer per dag enkele minuten spendeert. Mocht je dit lastig vinden is het wellicht een idee om te kijken naar een huisautomatiseringssysteem. Hiermee wordt er beweging waargenomen in een ruimte. Op het moment dat er niemand meer is, ziet het systeem dat en wordt de verlichting automatisch uitgeschakeld.

Hoe huis duurzaam verlichten?
Schuiven naar boven