Dit zijn de 4 beste manieren om kunststof te bewerken

Dit zijn de 4 beste manieren om kunststof te bewerken

We hebben allemaal kunststofproducten in huis. Soms wil je deze producten graag bewerken of vanuit een kunststof voorwerp iets nieuws maken. Ook fabrieken bewerken kunststof op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om kunststof te zagen, frezen, boren en zijn er andere manieren om kunststof te bewerken. Ben je benieuwd naar de 4 beste manieren op kunststof te bewerken? Lees dan snel verder.

Wat voor kunststof bewerk je?

Kunststof zagen, boren, verlijmen of snijden zijn manieren van kunststofbewerking die iedereen wel kent. Zeker met het juiste gereedschap doet iedere doe-het-zelver dit gemakkelijk. Kunststof die mensen vaak bewerken zijn plexiglas, geschuimd of hard PVC, polycarbonaat of polyethyleen. Zorg ervoor dat je altijd een veiligheidsbril draagt voor je begint met werken. Iets wat je minder makkelijk thuis doet, is CNC verspanen van kunststof. Dit lichten we hieronder verder toe.

1.      CNC verspanen

CNC kunststof verspanen (Computer Numerical Control) is, zoals je aan de Engelse benaming al ziet, computergestuurd. In combinatie met de juiste machines is het hierdoor mogelijk heel nauwkeurig te verspanen. Vanuit een tekening maakt de machine dan een product van kunststof. Door CNC verspaning ontstaan precies de juiste vorm en afmetingen van het product. Hierdoor bespaar je veel tijd en is het minder arbeidsintensief. Hierdoor zijn er meer handen vrij om andere dingen te doen.

Andere verspaan methodes zijn draaien en frezen. Frezen doe je met een hoog toerental ronddraaiende frees. Draaien gebeurt door het inspannen van een werkstuk in een klem die in een hoger toerental draait.

kunststof

2.      Zagen

Het is mogelijk om bijna alle soorten kunststof te zagen. Er zijn meerdere zaagmethoden mogelijk om kunststof te zagen. Kies voor platen of plexiglas een cirkelzaag. Wanneer je meer complexe vormen wil zagen, kies je voor een decoupeerzaag. Kijk dus goed naar welk materiaal je wil bewerken en misschien is zagen wel de beste uitkomst.

3.      Lassen

Kunststof materialen als PVC, polypropeen, polyethyleen zijn goede materialen om te lassen. Door te lassen verbind je verschillende onderdelen aan elkaar. Verschillende lasmethoden zijn draadlassen, spiegellassen, moflassen, rilloos lassen of wrijvingslassen.

4.      Lijmen

Enkele kunststof materialen zijn ook te lijmen als bewerking. PMMA, PC, PETG en PVC zijn kunststof materialen die makkelijk te verlijmen zijn. Het verlijmen van kunststof gebruikt men veel in de reclame- en displayindustrie. Wil je dus één van deze kunststof materialen bewerken? Dan is lijmen een hele goede optie. Vraag aan een professional welke lijm het beste werkt voor het materiaal dat jij wil bewerken.

Zoals je ziet zijn er een aantal hele fijne manieren om kunststof te bewerken. Kijk goed naar het materiaal voor je de bewerkingsmethode kiest.

Dit zijn de 4 beste manieren om kunststof te bewerken
Schuiven naar boven