Al eens bewust over een lichtkoepel nagedacht bij het klussen?

bewust klussen

Als je het plaatsen van een lichtkoepel nog niet eerder hebben overwogen, kan het goed zijn daar eens over na te denken. Heb jij een plat dak, dan kan je met een lichtkoepel op een simpele manier de hoeveelheid inkomend daglicht vergroten. Er zijn meerdere uitvoeringen te krijgen die elk hun specifieke eigenschappen kennen.

Kijk eens naar de volgende opties en maak dan een keuze die past bij jouw situatie:

  • acrylaat of polycarbonaat uitvoering
  • hoogte van isolatiewaarde
  • doorzichtig of mat
  • afmeting
  • met of zonder ventilatiestand
  • prijsverhouding

Polycarbonaat lichtkoepel

Kies je voor een polycarbonaat lichtkoepel, dan ga je voor een uitvoering die veel natuurlijk daglicht doorlaat. Vergelijk je polycarbonaat met glas van dezelfde dikte, dan is polycarbonaat vele malen sterker. Met een polycarbonaat lichtkoepel bereik je een slagvastheid die maar liefst 250 keer sterker is dan glas. Deze uitvoering kan dus echt wel tegen een stootje en is daardoor in hoge mate inbraakwerend.

Acrylaat lichtkoepel

Acrylaat daarentegen laat het meeste licht door. Dit is eveneens een krachtig materiaal waar het gaat om slagvastheid. Maar liefst 25 keer sterker dan glas. Een tiende vergeleken met polycarbonaat, maar nog steeds een geweldige eigenschap ten opzichte van glas. Dit is een goedkopere optie dan polycarbonaat, echter minder sterk en lagere inbraakwerendheid.

Isolatiewaarde lichtkoepel

Wil je lichtkoepels gaan plaatsen, dan is het goed om eerst de isolatiewaarde van de lichtkoepels in kaart te brengen. Bij een lichtkoepel wordt gesproken over koepellagen om de mate van isolatie weer te geven.
Plaats je de koepel in een ruimte die niet verwarmd wordt, zoals een overkapping op carport, dan is een enkelwandige uitvoering een prima keuze. Deze kent een lage isolatiewaarde.
Bij de plaatsing in huis is het aan te raden een lichtkoepel met een hoge isolatiewaarde te kiezen. Zo houd je de temperatuur behaaglijk en geniet je toch van de verhoogde lichtinval en prachtige uitstraling.

Privacy

Wordt de lichtkoepel bevestigd op een plaats waardoor inkijk ontstaat, dan kan een matte uitvoering de privacy verhogen. Toch een aanzienlijke toename van natuurlijk daglicht in je woonkamer, maar geen ongewenste inkijk.

Keuze maken

Maak een goede vergelijking wanneer je een lichtkoepel overweegt. Door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, zal je uitkomen op een koepel die goed past bij jouw woonsituatie.

 

Al eens bewust over een lichtkoepel nagedacht bij het klussen?
Schuiven naar boven