Aan de slag met schoonmaakklussen in huis

schoonmaken

Maak het uitvoeren van schoonmaakklussen in huis makkelijker, door hier verschillende hulpmiddelen bij te gebruiken. Nadat je een nieuwe douche hebt opgehangen, wil je deze zo lang mogelijk mooi houden. Het betekent onder meer dat eens per week of eens per twee weken de douchekop ontkalken noodzakelijk is. Kleine kalkdeeltjes in de douchekop leiden ertoe dat gaatjes van de douchekop verstopt raken. Kalk komt voornamelijk voor in gebieden waar het water erg hard is. Een waterontharder kan een optie zijn, maar deze is vaak erg duur of niet effectief genoeg om kalkaanslag volledig tegen te gaan. Met een spray kun je de douchekop alsnog ontkalken. 

Wanden renoveren en schimmel verwijderen 

Naast kalkaanslag is ook schimmel een veel voorkomend probleem binnen woningen. Dit geldt onder meer voor de badkamer, waar schimmel op de voeg tussen de tegels kan ontstaan. Met een spray en een vochtige doek neem je de schimmel hier eenvoudig weg. Bij een wand in de slaap- of woonkamer is dit lastiger. Schimmel wordt hier veroorzaakt door doorslaand vocht of bijvoorbeeld een probleem met de afvoer van condensatievocht uit de keuken. Schimmel verwijderen doe je in deze ruimtes met een spray van bijvoorbeeld HG. Zorg dat de wand na het gebruik van de spray en het aanpakken van de oorzaak opnieuw geschilderd wordt. Zo lijkt deze als nieuw! 

Groene aanslag op tegels buiten aanpakken 

Schoonmaakklussen zijn niet alleen in huis noodzakelijk. Ook buiten moeten de nodige schoonmaakwerkzaamheden worden uitgevoerd door het jaar heen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van een groene aanslag op tegels, een houten vlonder of de schutting. Het gebruik van een hogedrukspuit kan verleidelijk zijn. Toch wordt aangeraden dit niet te doen! Verstandiger is het gebruik van een spray tegen groene aanslag of bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Laat het middel enige tijd intrekken en spoel het terras of de vlonder vervolgens met een normale tuinslang af. Het voorkomt schade. 

tuintegels schoonmaken

Afvoer ontstoppen na werkzaamheden 

Nadat je in huis aan het klussen bent geweest, kan er vuil in de afvoer terecht zijn gekomen. Het is verstandig om de afvoer na het klussen te ontstoppen. Gebruik hier een trekveer of klassieke plopper voor. Met een plopper creëer je afwisselen een onder- en overdruk. Op deze manier kan afval wat in de afvoerleiding is blijven hangen losgetrokken worden. Ook kun je een krachtiger ontstoppingsmiddel uit de bouw- of supermarkt gebruiken. Het ontstoppen van de afvoer gaat een vervelende stank rond de gootsteen of bijvoorbeeld wasbak tegen. 

Aan de slag met schoonmaakklussen in huis
Schuiven naar boven