Werken in de bouw

Er zijn genoeg vacatures in Rotterdam. Een daarvan is een baan als bouwvakker. Werken in de bouw is fysiek en mentaal zwaar. Deze baan wijkt af van een standaard kantoorbaan omdat er meer moeilijkheden en ongebruikelijke werkomstandigheden zijn. Vooral voor degenen die bekwaam zijn met apparatuur zoals een hamer, kan het werk van een bouwvakker vrij eenvoudig lijken. Het houdt echter meer in dan alleen maar met een hamer bezig zijn. Elke dag is moeilijk voor een bouwvakker, omdat ze door nauwe plaatsen moeten manoeuvreren, op grote hoogte moeten werken waar ze gevaar kunnen lopen, zwaar materieel moeten bedienen bij slecht weer en andere dingen. Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je in de bouw gaat werken.

Je moet fysiek fit en veerkrachtig zijn

Voordat je als bouwvakker banen in de buurt gaat zoeken, moet je weten dat je een groot uithoudingsvermogen en kracht moet hebben. Beide zijn ongetwijfeld enkele van de kwaliteiten die elke bouwvakker moet bezitten. Je moet je bewust zijn van de fysieke eisen van dit soort werk. De meeste mensen zijn echter niet verbaasd dat deze twee vaardigheden cruciaal zijn. Het is dus heel belangrijk om in gedachten te houden dat kracht en uithoudingsvermogen de belangrijkste criteria van deze baan zijn. Daarom, als een bouwvakker geen fysieke klusjes kan doen, is het duidelijk dat dit niet de beste sector voor hem of haar is. Je bezit misschien nog andere waardevolle vaardigheden en kwaliteiten die je tot een gewaardeerd teamlid maken. Je moet echter je fysieke uithoudingsvermogen en kracht verbeteren als je in dit werk wilt slagen.

Je moet alle veiligheidsregels voor de bouw begrijpen

Op een bouwplaats werken kan riskant zijn. Bij elke bocht zijn er tal van veiligheidsrisico’s. Je moet je dus leren houden aan de veiligheidsrichtlijnen die voor je zijn opgesteld. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert ernstig letsel. Je kunt uit zo’n vreselijke situatie blijven door eenvoudigweg op de hoogte te zijn van elementaire veiligheidsadviezen en deze op te volgen. Je moet ook op de hoogte zijn van alle aanvullende veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van een veiligheidsharnas. Dit is vooral belangrijk als je voor je werk ladders of trappen moet beklimmen. Last but not least moet iedereen op de grond wegblijven van het werkgebied als er enorme machines worden gebruikt. Als bouwvakker is het je plicht om alle veiligheidsvoorschriften na te leven om zowel jezelf als andere bezoekers van de site te beschermen.

Je moet in staat zijn om beslissingen te nemen en problemen op te lossen

Hoewel een goede lichamelijke gezondheid cruciaal is, is het hebben van goede besluitvorming vaardigheden net zo belangrijk. Het kan zijn dat je wordt aangesteld voor een belangrijk project. Het vermogen om beslissingen te nemen is dan handig wanneer je vastzit aan een project en niet zeker weet hoe je een bepaald aspect van het project moet benaderen. Het kan je veel kosten als je deze expertise niet hebt en daardoor zelfs maar een kleine fout maakt. Soortgelijke problemen zullen zich altijd voordoen op de site. Elk probleem, of het nu gaat om project vertragingen of foutieve metingen, moet snel worden opgelost. Dit geldt vooral als het gaat om de veiligheid van je werknemers. Je probleemoplossende en besluitvormende vaardigheden zullen in deze omstandigheid van pas komen.

Werken in de bouw
Schuiven naar boven