Duurzame energie in huis met glaswol

klussen duurzaam

Voor het isoleren van jouw huis zal glaswol een belangrijk materiaal zijn. Naast steenwol is dit een van de meest belangrijke materialen op het gebied van isolatie. Glaswol is gemaakt van soda, kalksteen, kwartszand en hoe kan het ook anders, glasscherven. Dit mengsel wordt verhit totdat het smelt. Vervolgens stroomt het uit de smeltoven, in spinkoppen die hard ronddraaien en hierdoor lange glasdraden wegslingeren. Deze draden koelen af en worden tot glaswol gevormd. Dit eindproduct kan op vele plekken in huis worden gebruikt om te dienen als isolatiemateriaal, zowel in de vorm van een deken, als in de vorm van harde platen. Daarbij is glaswol niet zo erg duur, waardoor de isolatie prijzen gering blijven. In combinatie met duurzame energie van de zon, wind, of bijvoorbeeld waterkracht tover je jouw woning om tot een energiezuinig geheel.

De voordelen van glaswol

Waarom glaswol veel wordt gebruikt om gebouwen te isoleren, is vanwege de goede thermische isolatie. Daarbij is dit materiaal redelijk goedkoop waardoor ook grote oppervlakken goed betaalbaar zijn. Het is licht qua gewicht en heel belangrijk, het is onbrandbaar. Het past dus goed in een brandwerende omgeving. De wol is geluidsisolerend zodat geluiden gedempt worden en u geen last meer hebt van een gehorig huis. Daarbij is het materiaal niet giftig, neemt het geen water op en laat het waterdamp makkelijk passeren. Doordat de wol geen vocht opneemt, kunnen schimmels en bacteriën hier geen fijn onderkomen in vinden. Nog een groot voordeel is dat het zowel in dekenvorm als in plaatvorm te verkrijgen is en u ook nog voor een toplaag kunt kiezen. Dat is bijvoorbeeld fijn als de glaswol toch ergens in het zicht geplaatst moet worden.

De nadelen van glaswol

Aan glaswol zitten zeer veel voordelen, maar er zijn echter ook een paar nadelen. Deze zijn echter niet zo groot, dat je hierdoor moet afzien van het gebruik van dit materiaal. Bij het aanbrengen van de isolatie moet je opletten met stof. Daarom moet jouw handen en luchtwegen goed beschermen. Daarbij neemt glaswol redelijk wat ruimte in, door de dikte van de platen of de deken. Je moet dus genoeg ruimte hebben op de plekken die jij wilt isoleren, zodat de wol hier goed tussen past. Daarnaast kan een woldeken een beetje inzakken als deze te nat wordt, door bijvoorbeeld een verzadigde buitenmuur. Om deze reden is het dan ook beter op verticale delen voor de platen te kiezen in plaats van de dekenvorm. Als je hier echter rekening mee houdt, is er niets aan de hand en heb je veel plezier van dit isolatiemateriaal.

De toepassing van glaswol

Glaswol kan op zeer veel plaatsen in huis worden ingezet als isolatiemateriaal. De dekenvorm is bijvoorbeeld ideaal voor hellende daken, voorzetwanden en balklagen van hout. De glaswolplaten worden vooral gebruikt voor gevels, betonnen vloeren en zwevende dekvloeren zoals een parketvloer die niet rechtstreeks op de ondergrond is aangebracht. De wol zorgt in dit geval ook voor een goede geluidsdemping, wat bij sommige vloeren hard nodig is.

 

Duurzame energie in huis met glaswol
Schuiven naar boven